Wykonanie
To ciasto to mój wczorajszy eksperyment. Jestem dumna, bo jak na eksperyment wyszło całkiem nieźle. Z drżeniem
serca zerkała co chwilę do piekarnika, czy aby nie kipi, nie pali się, albo nie
dymi. Ale udało się i jest pyszne. Wilgotne, bardzo
czekoladowe, z ciągnącą się lekko polewą. Szczerze polecam. A tym, co są na diecie
powiem, że zwykły tłuszcz (niezdrową
margarynę albo
olej) zamieniłam na pyszne, bardzo zdrowe
avocado, więc jeden kawałek nikomu nie zaszkodzi.Ważne!
Avocado musi być bardzo dojrzałe, w innym przypadku nie połączy się z
żółtkami i z ciasta nic nie wyjdzie.100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej 60 %60 g
mąki6 łyżek
kakao1 dojrzałe
avocado1 łyżeczka
proszku do pieczenia6
jajek40 g
cukruszczypta
solipolewa100 g
czekolady mlecznej2 łyżki
masła4 łyżki
mleka- gorzką i
mleczną czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli
wodnej, a następnie przestudzić-
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli,-
żółtka ucieramy z
cukrem- do utartych
żółtek dodajemy pokrojone
avocado, przestudzoną
czekoladę,
kakao,
mąkę i
proszę do pieczenia- następnie całą masę wymieszać z
białkami za pomocą łyżki lub
łopatki- ciasto wylewamy na małą blachę do pieczenia lub tortownicę- pieczemy w temperaturze 170 C przez 30 minut-
czekoladę na polewę roztapiamy razem z
masłem i
mlekiem, chwilę mieszamy i polewamy ciasto- ostygnięte ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówkiSmacznego :)