Wykonanie
Marmurkowe ciasto z polewą z
białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki.
Czekoladowy i
waniliowy. Polewa z
białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej
herbaty.
225 g
masła, bardzo miękkiego225 g
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej225 g
mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)4 duże
jajka3 łyżki
kakao2 łyżki
mleka, o temp. pokojowej100 g
czekolady białej25 g
masłaPiekarnik nastawiamy na 180 st CMiękkie
masło,
cukier,
wanilię,
mąkę i
jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane
kakao i
mleko, mieszamy do połączenia składników.Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy
białą czekoladę w rondelku i mieszamy z
masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.Przepis z książki
Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"