Wykonanie
Rewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością
konfiturą z czarnych
porzeczek.
Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi
porzeczkami do tego delikatny, puszysty
biszkopt makowy, a wszystko pokrywa
czekoladowa polewa lekko oprószona
kokosem - Ciasto Poezja.
- Składniki:
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki
makuMasa:
500 ml
mlekabudyń śmietankowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g
masłacukier waniliowyPolewa:50 g
czekolady gorzkie50 g
czekolady mlecznej50 g
masłakonfitura z
czarnej porzeczki (ewentualnie
dżem)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm).
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać
mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki.
Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki
mleka i dodać budynie oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę
mleka zagotować wraz z
cukrami i dodać rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić.
Masło zmiksować wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny
biszkopt. Smarujemy
konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy
porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny
biszkopt od wewnątrz pokryty
konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu).Polewa:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i połamaną
czekoladę. Gdy tylko składniki ulegną stopieniu dokładnie mieszamy i polewamy całe ciasto. Brzegi
tortu oprószamy
kokosem (opcjonalnie).