Wykonanie
Kto lubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem,
kokos,
migdały, oraz puszysty, delikatny
biszkopt naponczowanym
malibu. Wszystko pokrywa
biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu
ciastem. Polecam przepis.
biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml
mlekabudyń śmietankowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g
masłacukier waniliowypolewa:75 g
białej czekolady40 g
masła2 łyżki
mleka100 g
cukru pudruok. 75 g
wiórków kokosowychok. 50 g
płatków migdałówok. 75 g
wiórków kokosowych (na wierzch)odrobina malibu/
wódki rozcieńczonej w
mlekuSposób przygotowania:
Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 21 cm).
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić.
Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki
mleka i dodać
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę
mleka zagotować wraz z
cukrami i dodać rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić.
Masło zmiksować wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Następnie podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich wrzucić
wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 części. Dolny blat przełożyć na dno tortownicy i wyłożyć masą z
kokosem. Przykryć następnym krążkiem, naponczować
alkoholem, wyłożyć masę budyniową i posypać
płatkami migdałów. Całość przykryć górnym
biszkoptem - naponczować.
Czekoladę,
masło i
mleko rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zdjąć z ognia, dodać
cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokryć ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.