ßßß Cookit - przepis na Pszczółka

Pszczółka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pszczółka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier 200 gramów
masło 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 8 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 250 gramów
masło 100 gramów
cukier 200 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1,5 sztuk
masło 1 kostek
mleko 2 szklanek
cukier puder 6 łyżek stołowych
Wykonanie:
Masa kokosowa: wymieszać w rondelku 100g masła z wiórkami kokosowymi, 6 łyżkami mleka i 200g cukru, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Ciasto: 200g masła utrzeć z 200g cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewać mleko. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie, łyżką, przemieszać. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Polać przestudzoną masą kokosową. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach na jasnozłoty kolor.
Masa budyniowa: na 2 szklankach mleka ugotować 1,5 opakowania budyniu i ostudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodając w trakcie ucierania po łyżce zimnego budyniu. Zakończyć ucieranie, gdy masa kremowa będzie gładka.
Wystudzone ciasto przeciąć nicią na dwa blaty i przełożyć kremem.
Uwagi:
Do ciasta zamiast 200g masła można dać 100g masła + 100g margaryny.
Budyń śmietankowy można zastąpić budyniem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7091/Pszczolka