Wykonanie
« Powrót  Pszczółka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier 200 gramów
masło 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 8 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 250 gramów
masło 100 gramów
cukier 200 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1,5 sztuk
masło 1 kostek
mleko 2 szklanek
cukier puder 6 łyżek stołowychWykonanie:Masa kokosowa: wymieszać w rondelku 100g
masła z wiórkami kokosowymi, 6 łyżkami
mleka i 200g
cukru, zagotować i odstawić do wystudzenia.Ciasto: 200g
masła utrzeć z 200g
cukru,
cukrem waniliowym i
żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wlewać
mleko. Na końcu dodać ubitą pianę z
białek, delikatnie, łyżką, przemieszać. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Polać przestudzoną masą
kokosową. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach na jasnozłoty kolor.Masa budyniowa: na 2 szklankach
mleka ugotować 1,5 opakowania budyniu i ostudzić. Kostkę
masła utrzeć z
cukrem pudrem, dodając w trakcie ucierania po łyżce zimnego budyniu. Zakończyć ucieranie, gdy masa kremowa będzie gładka.Wystudzone ciasto przeciąć nicią na dwa blaty i przełożyć kremem.Uwagi:Do ciasta zamiast 200g
masła można dać 100g
masła + 100g
margaryny.
Budyń śmietankowy można zastąpić
budyniem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: