Wykonanie
Uczciwie mówiąc pierwszy raz gdy usłyszałam o istnieniu ciasta o niechlubnej nazwie "Pijak" miałam mieszane uczucia i nie znając tego wypieku z góry się do niego uprzedziłam. Jednak gdy tylko go skosztowałam zrozumiałam, że było to zupełnie niesłusznie.Nie ukrywam - to ciasto do najprostszych nie należy - ale do najtrudniejszych też nie. Jego pozorne skomplikowanie wynika ze sporej ilości warstw jakie należy przygotować. I
powiem szczerze, że jego rzekomą trudność odkryłam nie podczas przygotowywania go, a dopiero w momencie redagowania przepisu, który okazał się troszkę długi.Poza tym "Pijak" najtańszym
ciastem też nie jest ze względu na dość dużą ilość składników. Jednak na jakieś większe przyjęcie, czy np. święta zdecydowanie polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy.
Biszkopt:2
jajka4 łyżki
cukru1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżki
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
cukru waniliowego (8 g)Warstwa
Makowo-Kokosowa:5
białek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki suchego
maku1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:5
żółtek3/4 szklanki
cukru (lub mniej)
budyń śmietankowy (bez
cukru)500 ml
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej250 g
masłacukier waniliowyPolewa:100 g
gorzkiej czekolady (lub 50 g
mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g
masłaponadto:okrągłe
biszkoptydżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml)50 ml
wódki + 50 ml
mlekaCiasto "Pijak" - Sposób przygotowania:
Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm).
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Warstwa
makowo-kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać
cukier, a następnie wsypać
mak oraz
wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C.Krem:Do
mleka wrzucić
cukier,
budyń w proszku,
mąkę oraz
cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać
żółtka i gotować energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy
budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać
budyń.
Biszkopt posmarować
dżemem, na niego położyć ciasto
makowo-
kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml
wódki wymieszać z 50 ml
mleka.
Biszkopty moczyć w
alkoholu, a następnie układać na
masie..
Polewa czekoladowa:W kąpieli
wodnej rozpuścić połamaną
czekoladę wraz z
masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy
czekoladą górę ciasta.