Wykonanie
Ciasto "Marysieńka" to ciasto przepisu siostry Anastazji. Pysznie
orzechowe, wilgotne, idealne do
kawy.
Składniki:
Biszkopt7
jajek1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao5 łyżek
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem na sztywno, dodawać po jednym
żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao. Wymieszać. Wylać na blachę 36 x 25 cm i piec 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.Blat
orzechowy25 dag posiekanych
orzechów20 dag
cukru5
białek1,5 łyżki
miodu1 czubata łyżka
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić z
cukrem na sztywno, dodać resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z pergaminem i piec około 30 minut w 180 st. C.Krem0.5 l
mleka1
cukier waniliowy5
żółtek10 dag
cukru ( w oryginale 20 dag)1,5 łyżki
maki20 dag
masłaŻółtka,
cukry i
mąkę rozpuścić w 3/4 szklanki
mleka, resztę zagotować. Na gotujące
mleko wlać masę z
żółtek i ugotować rzadki
budyń. Ostudzić. Zimny
budyń utrzeć z
masłem. PS. gdyby wyszły Wam grudki możecie podgrzać masę a
potem ostudzić.Wierzch
gorzka czekoladamasło15 dag posiekanych mieszanych
orzechówRozpuścić
gorzką czekoladę z kilkoma wiórami
masła dodać posiekane
orzechy, wymieszać.Przełożenie ciasta:Połowę
biszkoptu posmarować połową kremu, przykryć blatem
orzechowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć
biszkoptem. Polać
polewą czekoladową z
orzechami.