Wykonanie
Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. W oryginale ciasto z wierzchu polane ma być polewą, ja zamieniłam ja na mase
krówkową i posypałam prażonymi
orzechami.
Biszkopt przez to, że zawiera mało
mąki w stosunku co do ilości
jajek jest bardzo puszsty, miękki i mokry. Przy krojeniu go na blaty należy uważać bo bardzo klei sie do podłoża ale tak ma być. Najlepiej
biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto jest znakomite ale bardzo słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość
cukru w kremie.
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao5 łyżek
maki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem na sztywno, dodawac po jednym
żółtku i ucierać. Dodać
mąkę przesiana z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wylać na blaszkę ( 24*35 cm) i piec 30-40 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na połowęBlat
orzechowy:25 dag posiekanych
orzechów ( mieszane włoskie i laskowe)20 dag
cukru5
białek1,5 łyzki
miodu1 łyżka
maki1 łyzka
mąki ziemniaczanejBiałka ubic z
cukrem na sztywno, dodac resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki z pergaminem i piec około 30 minut w 180*C.Krem:0.5 l
mleka1
cukier waniliowy5
żółtek10 dag
cukru ( w oryginale 20 dag)1,5 łyzki
maki1 kostka
masłaŻółtka,
cukry i
mąke rozpuścić w 3/4 szkalnki
mleka, resztę zagotować. Na gotujące
mleko wlać masę z
żółtek i ugotowac
budyń (jest dość rzadki). Ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skórka. Zimny
budyń utrzec z
masłem.Wierzch:1 puszka masy krówkowej orzechowej15 dag posiekanych mieszanych
orzechówPuszkę z
krówką umieścić w garnku z wrzatkiem, aby trochę się roztopiła.
Orzechu uprażyc na suchej patelni.Przełożenie ciasta:Połowe
biszkopta posmarować połową kremu, przykryć blatem
orzechowym. Wyłożyć reszte kremu i przykryć
biszkoptem. Rozsmarowac mase
krówkową i posypać prażonymi
orzechami.