ßßß Cookit - przepis na Makowa delicja

Makowa delicja

nazwa

Wykonanie

Czas na coś na prawdę słodkiego. Delicja makowa. Budyń w oryginalnej wersji jest
niewyobrażalnie słodki. Ja nieco "odcukrzyłam" oryginał.
Podam jednak przepis oryginalny, lecz dodam moje proporcje.
Może to ze względu na to, że rzadko jadam słodkości i nie piję napojów słodzonych itp mam taki wyczulony smak na cukier ?
Aaa.. Ciasto robione z okazji czterdziestych ósmych urodzin mojej mamusi. :)
Przepis:
1. Biszkopt
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
* 1 szklanka mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Biszkopt makowy
* 6 białek
* 20 dkg wiórek
* 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
* 1/4 szklanki maku suchego
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3. Krem budyniowy
* 6 żółtek
* 1/2 l mleka
* 1 szklanka cukru (dałam 1/2)
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 czubata łyżka mąki pszennej
* cukier waniliowy (pominęłam)
* 25 dkg miękkiego masła
4. Ponadto:
* 2x delicje wiśniowe
* 2x galaretka Margarita (dostępna z firmy Winiary)
Biszkopt upiec ze swojego sprawdzonego sposobu.
Białka do makowej wkładki ubić na sztywno z cukrem, dodać resztę suchych składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 stopni ok. 35 min.
Odlać z podanej ilości mleka pół szklanki i rozmieszać w niej mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać roztrzepane w mleku żółtka i zagotować. Ostudzić do temp. pokojowej. Masło utrzeć na krem i dodawać małymi porcjami ostudzony budyń (temp. obu składników musi być podobna, inaczej się zwarzy).
Biały biszkopt przekroić i układać kolejno:
1. Biały biszkopt
2. 1/3 kremu
3. Biszkopt makowy
4. 1/3 kremu
5. Biały biszkopt
6. 1/3 kemu
7. Delicje
Ciasto polać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 200ml wody każda.
Źródło:http://sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/07/makowa-delicja.html