Czas na coś na prawdę słodkiego. Delicja makowa. Budyń w oryginalnej wersji jestniewyobrażalnie słodki. Ja nieco "odcukrzyłam" oryginał.Podam jednak przepis oryginalny, lecz dodam moje proporcje.Może to ze względu na to, że rzadko jadam słodkości i nie pijęnapojów słodzonych itp mam taki wyczulony smak na cukier ?Aaa.. Ciasto robione z okazji czterdziestych ósmych urodzin mojej mamusi. :)Przepis:1. Biszkopt* 6 jajek* 1 szklanka cukru (dałam 3/4)* 1 szklanka mąki* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2. Biszkopt makowy* 6 białek* 20 dkg wiórek* 1 szklanka cukru (dałam 3/4)* 1/4 szklanki maku suchego* łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżka mąki ziemniaczanej3. Krem budyniowy* 6 żółtek* 1/2 l mleka* 1 szklanka cukru (dałam 1/2)* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 1 czubata łyżka mąki pszennej* cukier waniliowy (pominęłam)* 25 dkg miękkiego masła4. Ponadto:* 2x delicje wiśniowe* 2x galaretka Margarita (dostępna z firmy Winiary)Biszkopt upiec ze swojego sprawdzonego sposobu.Białka do makowej wkładki ubić na sztywno z cukrem, dodać resztę suchych składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 stopni ok. 35 min.Odlać z podanej ilości mleka pół szklanki i rozmieszać w niej mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać roztrzepane w mlekużółtka i zagotować. Ostudzić do temp. pokojowej. Masło utrzeć na krem i dodawać małymi porcjami ostudzony budyń (temp. obu składników musi być podobna, inaczej się zwarzy).Biały biszkopt przekroić i układać kolejno:1. Biały biszkopt2. 1/3 kremu3. Biszkopt makowy4. 1/3 kremu5. Biały biszkopt6. 1/3 kemu7. DelicjeCiasto polać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 200ml wody każda.