Wykonanie
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest drugie ciasto o równie idiotycznych nazwach jak to... ale równie mocno się zastanawiam czy istnieje lepsze ;) Chcę Wam dzisiaj zaproponować moją wersję, która powstała jako zlepek kilku przepisów :). Do niedwna korzystałam z tego przepisu, jednak przeglądając internet w większości propozycji pojawiał się na jego spodzie
biszkopt więc postanowiłam i ja spróbować... Zdecydowałam się na
biszkopt rzucany Dorotus, dołączyłam do niego lekko zmodyfikowaną górę, a całość przełożyłam
dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku ;) Polecam baardzo :)Składniki na
biszkopt:3
jajka100g
cukru60g
mąki tortowej25g
mąki ziemniaczanejW tym przepisie na
biszkopt nie ma
proszku do pieczenia i nie jest to błąd ;) Mimo to,
biszkopt wychodzi mega puchaty i mięciuteńki i długo utrzymuje świeżość.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Następnie kolejno wrzucamy po jednym
żółtku. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane obydwie
mąki. Delikatnie ale dobrze wymieszać (np. mikserem na wolnych obrotach).Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp ok 160-170 stopni przez ok 35-40 minut (do suchego patyczka)Po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i razem z blaszką upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Następnie wstawiamy ponownie do piekarnika, wyłączamy go i uchylamy drzwiczki.
Biszkopt pozostaje tam do wystudzenia.Wiem że upuszczanie ciasta zwłaszcza
biszkoptowego jest conajmniej szokujące - ale wierzcie mi efekt końcowy jest super :)Składniki na ciasto
makowo-
kokosowe:7
białek (
żółtka zostawić do masy)1 szkl.
cukru1 szkl. suchego
maku1 szkl.
wiórków kokosowych1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier nadal ubijając. Na koniec dodać
mak i
kokos wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (22x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp 200 stopni do zezłocenia. WystudzićSkładniki na masę:7
żółtek16 g
cukru waniliowego3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 szkl.
mleka3/4 szkl.
cukru250g
masłaok. 2 łyżki advocata (opcjonalnie)ponadto:1-2 opakowania okrągłych
biszkoptówok 150ml.
wódkirodzynki lub
żurawinakilka łyżek
dżemu z czarnej porzeczkiMleko zagotować z
cukrem waniliowym (można użyć zamiennie ziarenek z ok 2 lasek wanilii+1 łyżka
cukru).
Żółtka utrzeć w garnku z
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Wrzące
mleko wlewać do
żółtek, dokładnie mieszać nie przypalić. Ugotować. Wystudzić.
Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do utartego stopniowo dodawać wystudzony
budyń. Na koniec ewentualnie dodać
likier jajeczny advocatTeraz przystępujemy do składania tego wszystkiego w jedą wielką całość:Do blaszki wsadzamy
biszkopt. Smarujemy go cieńką warstwą
dżemu. Na to układamy placek
makowo-
kokosowy. Na niego wykładamy masę.
Biszkopty maczamy kolejno w
wódce i układamy ciasno jeden obok drugiego na
masie. Na każdym
biszkopcie kładziemy po jednym
rodzynku lub
żurawinie. Całość polewamy polewą i odstawiamy do wystudzenia.Składniki na polewę:3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciastoSmacznego :)