Wykonanie
W naszej kuchni wyrosły bardzo smaczne słodkie
grzybki. Są troszeczkę pracochłonne, ale warte tej pracy bo dzieciaki wręcz za nimi przepadają, no i zawsze budzą zachwyt w
śród znajomych :)
Ciasto:60 dag
mąki30 dag
margaryny1
cukier waniliowy6
żółtek15 dag
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo;1
białko1 łyżka suchego
makuWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki szklanką i foremką do babeczek. Krążkami powstałymi z wycinania szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem wierzchnią stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką wycinamy dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę
grzybka. Jeden koniec wałka moczyć w
białku i obtaczać w
maku. Upiec.Masa:1/2 l
mleka1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej10 dag
orzechów mielonych4-5 łyżek
cukru pudru1,5 kostki
masłaWykonanie:Z
mleka,
cukru i
mąki ugotować
budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z utartym
masłem i
orzechami. Zaostrzyć
spirytusem.Kapelusze napełnić masą
orzechową, przykryć krążkiem z dziurką do której włożyć
białym końcem nóżkę
grzybka.Polewa:1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru1,5 łyżki
kakaoWykonanie:Połączyć mieszając lekko zagotować.Kapelusze
grzybków ozdabiać polewą.