Wykonanie
« Powrót  Rodzynkowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 2 szczypta
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
budyń czekoladowy 2 sztuk
masło 1,5 sztuk
czekolada mleczna 1 sztuk
czekolada gorzka 1 sztuk
rodzynki 400 gramów
rum do moczenia
rodzynek według uznania
dżem z czarnej porzeczki według uznaniaWykonanie:
Rodzynki zalać
rumem, przykryć i pozostawić na noc.Ciasto
biszkoptowe: 4 całe
jajka ubić mikserem z 4 łyżkami
cukru, jednym
cukrem waniliowym i jedną szczyptą
soli na puch. Dodać 4 łyżki
mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką
proszku do pieczenia, i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor. W ten sam sposób upiec drugi cienki
biszkopt i wystudzić.Masa budyniowa: na
mleku ugotować budynie z 4 łyżkami
cukru i wystudzić. Kostkę
masła utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Jeśli masa jest za mało słodka można wg uznania dodać trochę
cukru pudru. Gotową masę podzielić na 2 części.Masa
czekoladowo-rodzynkowa: pół kostki
masła rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamane
czekolady i razem w
maśle rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać osączone
rodzynki i wymieszać. Ciepłą masę rozłożyć na złożonym cieście.
Rumem, który pozostał z moczenia
rodzynek, delikatnie nasączyć placki
biszkoptowe.Złożenie ciasta: placek
biszkoptowy -
dżem z porzeczki - połowa masy budyniowej - placek
biszkoptowy - reszta masy budyniowej - masa
czekoladowo-rodzynkowa.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Uwagi:
Rum można zastąpić
czystą wódką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: lilkaData: 2011-04-26No nawet fajny ten przepis, ale ja robiłam na bazie ciemnego ciasta i jasnego budyniu oraz bez
dżemu i mówię wam był cudny!!! Poza tym ja inaczej zrobiłam tę masę tak:
rodzynki odsączyła i nałożyłam na ciasto, a w rondlu rozpuściłam 5 g
margaryny, dwie
mleczne czekolady wedla i dolałam odrobine
wody! Wyszło boskie! Polecam bardzo serdecznie:)Autor: zubrzyceData: 2009-12-20superAutor: teresaData: 2009-12-20super ciastoAutor: aplochData: 2009-11-18Dziękuję za sprostowanie :)
Rodzynki wstawiłam do namoczenia się, a teraz biorę się za
biszkopt - jutro wielkie składanie ciasta :DAutor:
BeciaData: 2009-11-17Odpowiedź dla aploch. Tak masz rację, w składnikach jest błąd. Do jednego
biszkopta daje się 4 łyżki
mąki tortowej i 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej, a więc na 2
biszkopty potrzeba 8 łyżek
mąki tortowej. Za błąd przepraszam i polecam to pyszne ciasto z
rodzynkami nasiąkniętymi
alkoholem.Autor: aplochData: 2009-11-16Coś mi tu nie pasuje: ilość
jajek,
cukru jest podana na dwa
biszkopty (tabelka), ale już ilość
mąki tylko na jeden
biszkopt (tabelka v. opis). To jak to w końcu jest?Autor: TASIAData: 2009-03-25ja piekę
biszkopt kakaowy, jest ładniejszy i nie dodaję
rumu tylko
wódki, pychotaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: