Wykonanie
Propozycja dla wielbicieli
czekolady.
Kakaowy biszkopt,
czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą
czekoladową, czyli
czekolada,
czekolada i jeszcze raz
czekolada. :)
Biszkopt:7
jajekszklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
kakao1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej 80-100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)pół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:1
budyń czekoladowy (bez
cukru)500 ml
mleka (do zrobienia budyniu)łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej1/2 szklanki
mleka (do rozpuszczenia
czekolady)250 g
masła (w temperaturze pokojowej)Polewa:100 g
czekolady mlecznej (lub gorzkiej)50 g
masłaok. 3 łyżki
mlekaTort
Czekoladowy - Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie
mąki wraz
kakaem i
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy
cukier wraz z
cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota na najniższe obroty i dodajemy po jednym
żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z
kakaem i
proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą
czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Masa czekoladowa:Zagotowujemy ok. 400 ml
mleka wraz z
cukrem. W garnuszku rozprowadzamy
budyń w reszcie
mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę
mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się
mleka, robimy
budyń i studzimy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dolewamy ok. 1/2 szklanki
mleka. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy przez dłuższą chwilę na biały. Na niskich obrotach miksera dodajemy po łyżce ostudzonej
czekolady, a następnie budyniu ciągle mieszając. Ważne, aby dodawać składniki bardzo powoli tak aby masa się nie zważyła.
Polewa Czekoladowa:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy połamaną
czekoladę,
masło i
mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.
Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością
mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią
biszkoptu i polewamy ciepłą
czekoladą.