ßßß

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)pół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:1 budyń czekoladowy (bez cukru)500 ml mleka (do zrobienia budyniu)łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)250 g masła (w temperaturze pokojowej)Polewa:100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)50 g masłaok. 3 łyżki mleka
Masa czekoladowa:Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz z cukrem. W garnuszku rozprowadzamy budyń w reszcie mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się mleka, robimy budyń i studzimy.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dolewamy ok. 1/2 szklanki mleka. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masło ubijamy przez dłuższą chwilę na biały. Na niskich obrotach miksera dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie budyniu ciągle mieszając. Ważne, aby dodawać składniki bardzo powoli tak aby masa się nie zważyła.Polewa Czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.
