Kakao i czekolada to wg. nas idealne połączenie. Tym bardziej jeżeli w takiej formie otrzymamy ciasto. Jeżeli również lubisz takie „słodkie” połączenia to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.Składniki:20 dag mąki pszennej3 dag mąki ziemniaczanej3 dag kakao25 dag masła20 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego10 dag czekolady mlecznej4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki mleka2 łyżeczki aromatu rumowegoDo dekoracji:Czekolada mleczna3 łyżki mlekaPrzygotowanie:Jajka dokładnie umyj, oddziel żółtka od białek. Czekoladę pokój nożem na drobne kawałki.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywna pianę. Masło osobno utrzyj na puch, a następnie dodaj żółtka i oba rodzaje cukru. Dolej aromat rumowy, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oba rodzaje mąki (przesiane przez sito), proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszaj i następnie połącz kolejno z ubitymi białkami oraz posiekaną czekoladą.Do uprzednio przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) przelej ciasto. Piecz je godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.Kiedy ciasto wystygnie przygotuj polewę. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i dolej do niej mleko. Gdy będzie płynna wylej ją na ciasto.