Wykonanie
Dzień dobry!Coś słodko ostatnio tutaj na blogu, więc dla równowagi coś słodkiego i nieco zdrowego - ciasto na bazie
kaszy gryczanej. Pewnie zdarza się Wam ugotować nieco więcej
kaszy niż planowaliście lub po prostu zostaje odrobina z obiadu. Co z nią zrobić? Nie przejmować się, że jest posolona (moja była) i przygotować z niej pyszne ciasto! Oczywiście jest w nim mocno wyczuwalny smak tego produktu, więc zdecydowanie jest ono dla wielbicieli
kaszy gryczanej. Ale
kasza gryczana w połączeniu z
czekoladą smakuje wybornie. Zapraszam na ciasto
czekoladowe z
kaszą gryczaną!
Składniki:200 g ugotowanej
kaszy gryczanej2
jajka3 czubate łyżeczki
mąki pszennej3 czubate łyżeczki
kakao3 łyżeczki
cukru waniliowego80 g
cukru100 g
czekolady gorzkiej50 g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaodrobina
mlekaWykonanie:
Kaszę gryczaną dokładnie rozdrabniamy blenderem lub malakserem.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego połamaną
czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż
czekolada się roztopi. Dodajemy ją do
kaszy, podobnie jak wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego odrobinę
mleka.Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka w 180 st.
Smacznego!