Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne ciasto na każdą okazję. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól według uznania
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
kawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
białka 4 sztukwiórki kososwe 200 gramów
cukier 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka tortowa 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztuk
rodzynki 400 gramów
rum według uznania
czekolada gorzka 1 sztuk
czekolada mleczna 1 sztuk
masło 100 gramów
kawa cappuccino 3 łyżek stołowychWykonanie:
Biszkopt kawowy: ubić mikserem 4 całe
jajka o temperaturze pokojowej z 4 łyżkami
cukru,
cukrem waniliowym oraz szczypta
soli na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 4 łyżki
mąki tortowej z 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej, łyżeczką
proszku do pieczenia oraz 1,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do płaskiej, dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.W ten sam sposób upiec drugi taki sam
biszkopt kawowy.Ciasto
kokosowe: 4
białka ubić mikserem ze szczypta
soli na sztywna piane, dosypując stopniowo 0,75 szklanki
cukru, ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Wymieszać łyżkę
mąki tortowej z łyżką
mąki ziemniaczanej, łyżeczką
proszku do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, wymieszać ze sztywna pianą. Masę rozsmarować równomiernie na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: w pół szklance
mleka wymieszać 2 łyżki
maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki
mąki pszennej , resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym oraz z pół szklanki
cukru. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione
mąki i ugotować gęsty
budyń, wystudzić. Dobrze utrzeć
miękką margarynę lub
masło, dodając po łyżce budyniu oraz stopniowo
kawę cappuccino w proszku. Masę podzielić na 2 części.Polewa rodzynkowa: opłukane, osaczone małe
rodzynki zalać
rumem lub
czystą wódka, przykryć i odstawić na noc. Na małym ogniu rozpuścić 100g
masła, dodać połamane obie
czekolady i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać osączone
rodzynki i wymieszać. Jeszcze ciepła polewę równomiernie rozłożyć na cieście i wstawić na noc do lodówki.Złożenie ciasta:
biszkopt kawowy - połowa masy - ciasto
kokosowe - połowa masy -
biszkopt kawowy - polewa rodzynkowa.Uwagi:Ciasto
kokosowe można nasączyć ponczem: 3/4 szklanki
wody przegotowanej wymieszać z
wódką,
sokiem z cytryny oraz
cukrem do smaku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: