ßßß Cookit - przepis na Tort kawowy z orzechami i z polewą rodzynkową

Tort kawowy z orzechami i z polewą rodzynkową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
mąka krupczatka 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
miód 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie mielone 250 gramów
mąka tortowa 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 400 gramów
kawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
rodzynki 300 gramów
masło 100 gramów
rum 200 mililitrów
czekolada gorzka 200 gramów
napar kawy rozpuszczalnej - mocny 1 szklanek
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: ubić 7 białek ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dosypywać szklankę cukru, a potem po 1 żółtku (7 sztuk). Następnie delikatnie połączyć z mąką krupczatką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki.
Ciasto orzechowe: ubić na sztywno 5 białek ze szczyptą soli. Ubijając, dodawać stopniowo szklankę cukry i miód. Ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać mąkę tortową z łyżką mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z orzechami, i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ew. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dosuszyć ciasto przez 10 minut.
Masa kawowa: na parze ubić 3 jajka z pół szklanki cukru. Miękkie 400g masła utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. W malej ilości przegotowanej wody rozpuścić 3 łyżki rozpuszczalnej kawy, wystudzić i małymi porcjami dodawać do ucieranej masy.
Polewa rodzynkowa: wypłukane, osączone małe rodzynki zalać na noc rumem lub na 2 dni, pod przykryciem. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g masła oraz połamaną czekoladę i wymieszać z rodzynkami.
Złożenie ciasta: ułożyć w tortownicy jeden płat ciasta, nasączyć go naparem kawy i posmarować połową masy kawowej. Nakryć ciastem orzechowym, posmarować reszta masy i przykryć drugim plackiem biszkoptu, i nasączyć go kawą. Na wierzchy równomiernie rozłożyć, łyżeczką, polewę rodzynkową. Wstawić na noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12156/Tort-kawowy-z-orzechami-i-z-polewa-rodzynkowa