Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
mąka krupczatka 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanek
miód 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie mielone 250 gramów
mąka tortowa 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 400 gramów
kawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
rodzynki 300 gramów
masło 100 gramów
rum 200 mililitrów
czekolada gorzka 200 gramównapar
kawy rozpuszczalnej - mocny 1 szklanekWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: ubić 7
białek ze szczyptą
soli. Ubijając stopniowo dosypywać szklankę
cukru, a
potem po 1
żółtku (7 sztuk). Następnie delikatnie połączyć z
mąką krupczatką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki.Ciasto
orzechowe: ubić na sztywno 5
białek ze szczyptą
soli. Ubijając, dodawać stopniowo szklankę
cukry i
miód. Ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Wymieszać
mąkę tortową z łyżką
mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia z
orzechami, i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ew. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dosuszyć ciasto przez 10 minut.Masa kawowa: na parze ubić 3
jajka z pół szklanki
cukru. Miękkie 400g
masła utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. W
malej ilości przegotowanej
wody rozpuścić 3 łyżki
rozpuszczalnej kawy, wystudzić i małymi porcjami dodawać do ucieranej masy.Polewa rodzynkowa: wypłukane, osączone małe
rodzynki zalać na noc
rumem lub na 2 dni, pod przykryciem. W kąpieli
wodnej rozpuścić 100g
masła oraz połamaną
czekoladę i wymieszać z
rodzynkami.Złożenie ciasta: ułożyć w tortownicy jeden płat ciasta, nasączyć go naparem
kawy i posmarować połową masy kawowej. Nakryć
ciastem orzechowym, posmarować reszta masy i przykryć drugim plackiem
biszkoptu, i nasączyć go
kawą. Na wierzchy równomiernie rozłożyć, łyżeczką, polewę
rodzynkową. Wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: