ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-rumowa

Babka czekoladowo-rumowa

nazwa

Wykonanie

Ucierana babeczka z dodatkiem rumu i kropelek gorzkiej czekolady jest doskonałą propozycją dla łasuchów i smakoszy czekoladowych wypieków.
Składniki:
4 jajka
200 g masła
200 g cukru
cukier waniliowy
100 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml rumu
2 łyżki czekoladowych „kropelek”
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp.ok.170 st.
Masło utrzeć/najlepiej mikserem/ z cukrem i wanilią na puszysty, jednolity krem.
Dodawać po jednym żółtku wciąż ucierając .
Następnie stopniowo dosypywać wymieszane ze sobą, składniki sypkie, a na koniec rum i startą czekoladę.
Dodać również czekoladowe kropelki.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Wlać ciasto do natłuszczonej formy i piec ok.45 min./ sprawdzić patyczkiem/.
Po przestudzeniu ozdobić babkę polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/babka-czekoladowo-rumowa.html