Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby suszone 9 sztuk
mieso cielęce 500 gramówpodgardle 500 gramów
mieso wieprzowe tłuste 500 gramów
smalec 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
gałka muszkatołowa 0,25 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 0,25 łyżek deserowychkromki
bułki 3 sztuk
watroba cielęca 400 gramów
mleko 0,5 litrów
jajka 5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, namoczone wcześniej
grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Umyte
mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na
smalcu i przełożyć do rondla. Dodać oczyszczoną, pokrojona w plastry
cebulę oraz
przyprawy i zalać
grzybami wraz z
wywarem i dusić 2 godziny pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wrzucić kromki
bułki i pozostawić do ostygnięcia.Namoczona w
mleku oczyszczona
wątróbkę dusić ok. 20 minut. Przestudzone
mięso oraz
wątróbkę zmielić 2 krotnie, wbić
jajka i dobrze wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej formy obsypanej
bułka tartą. Piec bez przykrycia 40 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: