ßßß Cookit - przepis na Pasztet z mięsa i wątróbki

Pasztet z mięsa i wątróbki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
grzyby suszone 9 sztuk
mieso cielęce 500 gramów
podgardle 500 gramów
mieso wieprzowe tłuste 500 gramów
smalec 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
gałka muszkatołowa 0,25 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 0,25 łyżek deserowych
kromki bułki 3 sztuk
watroba cielęca 400 gramów
mleko 0,5 litrów
jajka 5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, namoczone wcześniej grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Umyte mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu i przełożyć do rondla. Dodać oczyszczoną, pokrojona w plastry cebulę oraz przyprawy i zalać grzybami wraz z wywarem i dusić 2 godziny pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wrzucić kromki bułki i pozostawić do ostygnięcia.
Namoczona w mleku oczyszczona wątróbkę dusić ok. 20 minut. Przestudzone mięso oraz wątróbkę zmielić 2 krotnie, wbić jajka i dobrze wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej formy obsypanej bułka tartą. Piec bez przykrycia 40 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12144/Pasztet-z-miesa-i-watrobki