ßßß Cookit - przepis na Pasztet ” Tymiankowy prosiak „

Pasztet ” Tymiankowy prosiak „

nazwa

Wykonanie

Pasztet , szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam 🙂 Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam w Belgii , były w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina 😉
Składniki na dużą keksówkę :
1 kg golonki tylnej
3 podwójne wątróbki drobiowe
pasek wędzonej słoniny – około 0,2 kg
2-3 duże liście laurowe
6-8 kulek ziela angielskiego
1 duża marchew
2 cebule
1 duża pietruszka ( korzeń)
kawałek selera korzeniowego
1 jajko
1 czerstwa , bułka , namoczona w mleku
3 opakowania, suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
smalec do smarowania formy
1 łyżka pieprzu , sól do smaku
Golonko , słoninę , nastawiamy w dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy warzywa,solimy i gotujemy do miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy do przestygnięcia , obieramy z kości , mielimy w maszynce o drobnych oczkach, mięso i warzywa , dwukrotnie przepuszczając przez sitko ( mięso ,razem ze skórą , słoniną i wątróbką ) . Do masy mięsnej, wsypujemy gałkę muszkatołową , pieprz , jedno opakowanie tymianku ( roztarte w dłoniach, tak , żeby tymianek się pokruszył ) doprawiamy solą do smaku , wbijamy jajko , dodajemy przepuszczoną, dwukrotnie przez maszynkę , namoczoną bułkę , wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki , mieszamy na gładka masę .
Formę , tak zwaną keksówkę ( lub inną 😉 ) , od środka smarujemy obficie i dokładnie smalcem , posypujemy pozostałym tymiankiem , zostawiając tylko do posypania po wierzchu pasztetu. Wykładamy do niej masę pasztetową , i posypujemy wierzch tymiankiem , lekko dociskając ,żeby się ułożył . Foremką , dość mocno uderzamy o blat ,żeby pozbyć się powietrza z mięsa . Zapiekamy w temperaturze 170 C , przez około 40 – 50 minut , do czasu , aż wierzch apetycznie się zrumieni . Wyciągamy z piekarnika , studzimy i najlepiej przed krojeniem włożyć na 4 godziny lub na całą noc do lodówki , nie będzie się rozpadał i zyska więcej aromatu 😉 . Doskonały z chrupiącą bagietką i sosem tatarskim . Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pasztet-tymiankowy-prosiak