ßßß Cookit - przepis na pasztet z królika

pasztet z królika

nazwa

Wykonanie

chyba dzisiaj jest jakiś pasztetowy dzień :) u Pyzy widzę pasztet, piekę go i ja :) będzie to pierwszy w moim życiu pasztet i mam nadzieję że się uda. Właśnie grzeję piekarnik (gamoń ze mnie, bo mogłam go zagrzać wcześniej i pasztet już by się piekł. Podstawą pasztetu jest królik, a ponieważ ma on chude mięso dodałam jeszcze podgardla, karkówki i obowiązkowo wątróbki, ciekawa jestem co z niego wyjdzie, w każdym razie trzymajcie kciuki
potrzebne składniki:
około1 kg mięsa z królika (nie ważyłam, ale podejrzewam, że mogło być i więcej :),
około 500 g podgardla,
około 500 g karkówki,
około 500 g wątróbki,
2-3 marchewki,
1 pietruszka,
1 seler,
1-2 cebule,
3 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
2-3 bułki,
3-4 jajka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
smalec,
bułka tarta.
Mięso obgotowujemy z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę.
Mięso studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki, mięso z królika oddzielamy od kości.
W wywarze z mięsa moczymy bułki, następnie delikatnie je odciskamy.
Wszystkie składniki mielimy w maszynce o drobnym sitku (niektórzy mielą 2-3 razy ale ja stwierdziłam, że raz wystarczy).
Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
Foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180stopni
A oto i zdjęcia gotowego pasztetu :)
Jutro planuję robić bigos i piec karkówkę i schab, a jak Wasze przygotowania do świąt?
przepis bierze udział w akcji
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/12/pasztet-z-krolika.html