Wykonanie
Podpatrzony u Smacznej Pyzy, pyszny pasztet z dodatkiem
suszonych grzybów.
Mieszankę przypraw dodałam już wg własnego gustu, i okazał się fajnym
kąskiem na świątecznym
stole.Poza tym domowe
wędliny zaczynają mnie wkręcać ...... :)Składniki (2 keksówki):400 g
boczku surowego600 g karczku350 g
wątróbki drobiowej1 mała
marchew1/2
pietruszki1/2
cebuli250 ml
grzybów suszonych + 1 łyżka sproszkowanego suszu
grzybowego2
jajka1 czerstwa
bułka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
majeranku1 1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
tymianku1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprzsmalec,
bułka tartaWykonanie:
Grzyby zalać 1l gorącej
wody i moczyć ok.30 minut. Następnie gotować je ok.30 minut, odcedzić (płyn zachować!) i drobno pokroić.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu!), przełożyć do garnka, dodać
pietruszkę,
marchew, pokrojoną i obraną
cebulę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
wodę spod grzybów - dusić do miękkości
mięsa. Odcedzić
mięso i jarzyny, a w reszcie płynu namoczyć
bułkę. W tym czasie obsmażyć
wątróbkę na łyżce
oleju lub tłuszczu
spod obsmażonego wcześniej
mięsa.
Mieso,
wątróbkę i jarzyny zmielić 3 krotnie, odcedzoną
bułkę również, dodać
przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać
jajka i ponownie wyrobić. Posolić, popieprzyć.Nastawić piekarnik na 180 C (355F). Keksówki wysmarować
smalcem i obsypać
bułką tartą, wyłożyć pasztet i wyrównać wierzch (łyżkę maczać w zimnej wodzie), posypać
rozmarynem i
tymiankiem. Piec ok.1h (u Smacznej Pyzy czas był znacznie krótszy,ale ja chciałam aby mój pasztet miał chrupiącą skórkę). Pozostawić pasztet w foremkach do następnego dnia.Smacznego!