ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z GRZYBAMI

PASZTET Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

23 grudnia 2013
PASZTET Z GRZYBAMI
(Przepis pochodzi z książki " PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI ")
Składniki (na 1 keksówkę):
1 kg karczku wieprzowego
1 kg boczku surowego
1/2 kg podgardla wieprzowego
1/2 kg wątróbki wieprzowej
2 cebule
4 jajka
5 dag suszonych grzybów
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
tłuszcz
bułka tarta
pieprz
sól
Ziele angielskie i listki laurowe zagotowujemy w litrze wody. Do wrzątku dodajemy karczek, boczek i podgardle. Solimy całość i gotujemy. Grzyby namaczamy (najlepiej całą noc) i gotujemy. Wątrobę kroimy, dodajemy pokrojone cebule i razem smażymy. Ugotowane mięsko mielimy w maszynce wraz z grzybkami i wątrobą. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko mieszamy. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy, można dodać trochę wywaru. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do pasztetu. Delikatnie mieszamy masę i przekładamy ją do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy pasztet w piekarniku nagrzanym do 160-180*C przez około 1 godzinę.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/pasztet-z-grzybami.html