23 grudnia 2013PASZTET Z GRZYBAMI(Przepis pochodzi z książki " PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI ")Składniki (na 1 keksówkę):1 kg karczku wieprzowego1 kg boczku surowego1/2 kg podgardla wieprzowego1/2 kg wątróbki wieprzowej2 cebule4 jajka5 dag suszonych grzybów1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka listków laurowychtłuszczbułka tartapieprzsólZiele angielskie i listki laurowe zagotowujemy w litrze wody. Do wrzątku dodajemy karczek, boczek i podgardle. Solimy całość i gotujemy. Grzyby namaczamy (najlepiej całą noc) i gotujemy. Wątrobę kroimy, dodajemy pokrojone cebule i razem smażymy. Ugotowane mięsko mielimy w maszynce wraz z grzybkami i wątrobą. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko mieszamy. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy, można dodać trochę wywaru. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do pasztetu. Delikatnie mieszamy masę i przekładamy ją do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy pasztet w piekarniku nagrzanym do 160-180*C przez około 1 godzinę.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.