ßßß Cookit - przepis na PASZTETOWA - SZYNKOWAR

PASZTETOWA - SZYNKOWAR

nazwa

Wykonanie

350 g wątroby wieprzowej
350 g surowego boczku
250 g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jajka
500 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta chili w płatkach
1 łyżeczka soli
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz ziarnisty
200-250 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry (np. z Morlin)
W niedużym garnku zagotować bulion z 4 ziarenkami ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi i 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego. W bulionie ugotować łopatkę (ok. 20 min.) . Cebulę bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Łopatkę wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Bułkę tartą wsypać do małej miseczki i zalać 2-3 łyżkami bulionu . Do garnka z gorącym bulionem włożyć wątrobę i ją zaparzyć, a następnie pokroić na kawałki. Wyjąć cebulę z patelni i przysmażyć wątróbkę. Boczek , łopatkę, wątróbkę i cebulę zmiksować na gładką masę blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Dodać namoczoną tartą bułkę , majeranek, cząber, sól, zmielone 3 ziarenka ziela angielskiego i bardzo drobno pokruszony liśc laurowy. Jajka roztrzepać, dodać do mięsa i starannie wymieszać , dodając 2 - 3 łyżki bulionu. Do szynkowara włożyć cienkie plasterki wędzonego boczku, tak aby dno i boki były przykryte i część plasterków wystawała ponad krawędź pojemnika. Do pojemnika szynkowara nałożyć masę mięsną w 3-4 porcjach, ugniatająć każdą warstwę łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Paski boczku , wystające ponad poziom mięsa ułożyć na powierzchni .
Zamknąć szynkowar, umieścić termometr w uchwycie , wstawić szynkowar do dużego garnka i wlać zimną wodę do ok 1 cm poniżej poziomu zakrętki. Podgrzać wodę do temp 85-90 st i do momentu osiągnięcia tej temperatury parzyć wędlinę przez 90 min. ,utrzymując stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody. Szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić pod strumieniem zimnej wody, wyjąć termometr i wstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć wędlinę. Używam szynkowara Tescoma o pojemności 1000 g z możliwoscią zmniejszenia ilości mięsa do 500 g. Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2017/01/PASZTETOWA-SZYNKOWAR.html