Wykonanie
350 g
wątroby wieprzowej350 g
surowego boczku250 g
łopatki wieprzowej1 średnia
cebula2 łyżki
tartej bułki2
jajka500 ml. rosołu lub
wywaru warzywnego ( może być z kostki)2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki cząbru1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejszczypta
chili w płatkach1 łyżeczka
soliziele angielskieliście laurowepieprz ziarnisty200-250 g
wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry (np. z Morlin)W niedużym garnku zagotować
bulion z 4 ziarenkami
ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi i 1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego. W
bulionie ugotować
łopatkę (ok. 20 min.) .
Cebulę bardzo drobno posiekać.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić
cebulę .
Łopatkę wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę.
Bułkę tartą wsypać do małej miseczki i zalać 2-3 łyżkami
bulionu . Do garnka z gorącym
bulionem włożyć wątrobę i ją zaparzyć, a następnie pokroić na kawałki. Wyjąć
cebulę z patelni i przysmażyć
wątróbkę.
Boczek ,
łopatkę,
wątróbkę i
cebulę zmiksować na gładką masę blenderem lub przepuścić przez maszynkę do
mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Dodać namoczoną
tartą bułkę ,
majeranek, cząber,
sól, zmielone 3 ziarenka
ziela angielskiego i bardzo drobno pokruszony
liśc laurowy.
Jajka roztrzepać, dodać do
mięsa i starannie wymieszać , dodając 2 - 3 łyżki
bulionu. Do
szynkowara włożyć cienkie plasterki
wędzonego boczku, tak aby dno i boki były przykryte i część plasterków wystawała ponad krawędź pojemnika. Do pojemnika
szynkowara nałożyć masę
mięsną w 3-4 porcjach, ugniatająć każdą warstwę łyżką lub tłuczkiem do
ziemniaków. Paski
boczku , wystające ponad poziom
mięsa ułożyć na powierzchni .
Zamknąć
szynkowar, umieścić termometr w uchwycie , wstawić
szynkowar do dużego garnka i wlać zimną
wodę do ok 1 cm poniżej poziomu zakrętki. Podgrzać
wodę do temp 85-90 st i do momentu osiągnięcia tej temperatury parzyć
wędlinę przez 90 min. ,utrzymując stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom
wody.
Szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić pod strumieniem zimnej
wody, wyjąć termometr i wstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc. Otworzyć
szynkowar i wyjąć
wędlinę. Używam
szynkowara Tescoma o pojemności 1000 g z możliwoscią zmniejszenia ilości
mięsa do 500 g. Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .