ßßß Cookit - przepis na Siekane kotlety z wątróbki wieprzowej

Siekane kotlety z wątróbki wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Wątróbka to dość ciężki temat obiadowy . Nie każdy ją kocha , a niektórzy wręcz nienawidzą , trudno ją przyrządzić tak ,żeby wszystkich zadowolić . Jest to jeden z pomysłów na polubienie podrobów, kotleciki wychodzą chrupiące , pachnące i smaczne . Dużo lepiej smakują na ciepło , podane bezpośrednio z patelni z surówką i ziemniaczkami . Tak więc od czasu do czasu można postraszyć domowników wątróbką … przynajmniej na drugi dzień nie marudzą cokolwiek im podamy , będzie bardziej kochane niż wątróbkowy obiad 😉
Składniki :
1 kg wątroby wieprzowej
2 cebule – raczej małe
1 jajko
2 szklanki bułki tartej
sól , pieprz do smaku
Wątrobę oczyszczamy z błon , żyłek itp brzydkich historii . Następnie siekamy nożem na drobniuśkie kawalątki ( jak na zdjęciu ) . Przekładamy do miski . Cebulkę obieramy , siekamy drobno i podsmażamy na patelni , aż zrobi się mięciutka – uważamy ,żeby nie przypalić , po przestudzeniu dodajemy do wątróbki .
Następnie wbijamy jajko , wsypujemy 1/2 szklanki bułki tartej , sól i pieprz do smaku . Całość dokładnie mieszamy . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po upływie tego czasu wyjmujemy , oddzielamy łyżką porcje i obtaczamy w reszcie bułki tartej , formując kształt kotlecików . Smażymy na oleju , na średnim ogniu , aż do momentu kiedy nabiorą złotego koloru . Podajemy z tym co kto lubi , nam najbardziej smakują z surówką z młodej kapusty i ziemniaczkami z koperkiem 😉 Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/siekane-kotlety-z-watrobki-wieprzowej