Wykonanie
Na kolacje lub śniadanie to całkiem nie złe danie . U mnie
jajka są lubiane pod każda postacią ,dlatego sporo wymyślam nowych przepisów . Ale nieraz jest tak że w głowie pustka i nie mam pomysłu na coś do zjedzenia . W ten czas sięgam do książek lub gazet z przepisami . tak właśnie dzisiaj było . Miałam
kopę jaj i nie miałam pojęcia co z tym zrobić . Znalazłam stary zeszyt z wycinkami z gazet różnych przepisów kulinarnych. Co to były za czasy ? żadnej książki a jak już wychodziła jakaś to albo nie zdążyłam ją złapać ,albo skończyły się tuż przede mną . To to prostu wycinałam przepisy z gazet i je wklejałam do zeszytu . W dobie pięknych kolorowych książek zalegających na półkach sklepowych , moje zapiski wyglądają niczym sierotka Marysia przy królowej Śniegu. Ale co tam -- od czasu do czasu sięgam po nie. Teraz wykorzystam taki przepis
Składniki7
jajek1 łyżka
majonezusól,
pieprz do smaku1
cebula2 łyżka
bułki tartejWykonanie6
jajek gotuje na twardo.
cebulę drobno siekam i podsmażam . Ugotowane
jajka obieram i rozgniatam je na masę ( można zmiksować ale ja nie lubię papki) do masy dodaję
cebulę,
majonez,1 łyżkę
bułki,
sól,
pieprz,
jajko surowe . Dokładnie mieszam , formuje kotlety , obtaczam w pozostałej
bułce i smażę na bardzo rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor . Podaje z surówką .