ßßß Cookit - przepis na Pasztet Gosi czyli niezapomniany smak mięs z borowikami

Pasztet Gosi czyli niezapomniany smak mięs z borowikami

nazwa

Wykonanie

To już mój kolejny pasztet jaki robi, tylko fakt jest taki, że ten dzisiejszy jest zrobiony pierwszy raz i na pewno nie ostatni! :)
Składniki:
Ok 2kg mięsa w tym:
200g gotowanego boczku
500g wołowiny
500g wieprzowiny
300g wątróbki drobiowej 2marchewki
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
garść susz . grzybów borowików
5 jajek
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
liście laurowe
oliwa z oliwek
3 małe bułki
300ml szklanka mleka
200ml wody
sól
piepr z
Wszystkie mięsa kroje w duże kostki i podsmażam na oliwie z oliwek. Oprócz wątróbki ! Mięsa wrzucamy później do garnka i zalewamy woda tak by mięso było w wodzie. Dodaje marchewki z obranymi i przekrojonymi na pół cebulami i ząbkami czosnku. Wrzucam do tego wcześniej namoczone grzyby. Sol, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Mięsa maja być bardzo miękkie, wręcz rozwalające się. Dorzucamy wtedy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15min. Odcedzamy wszystko. Wywalamy ziele i liście. Ostudzamy mięso. Do niego dodajemy wcześniej zalane bułki mlekiem i woda odciskamy ich nadmiar. Wszystko mielimy (ja miele raz można 3 razy). Po zmieleniu dodajemy gałki, mieszamy i smakujemy. Wtedy możemy jeszcze doprawić sola i pieprzem. Potem dodaje 5 jajek do całości, mieszam rękoma i nakładam do aluminiowych form keksowych.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160'C przez 90 min. Smacznego
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2015/11/pasztet-gosi-czyli-przepych-i.html