ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowłoszczyzna 1 kilogramówgrzyby suszone 40 gramówliść laurowy 8 sztukziele angielskie 10 ziarnapieprz 10 ziarnajałowiec 5 ziarnasól według uznaniacielęcina z kością 1 kilogramówmieso wieprzowe (łopatka)1 kilogramówmięso wołowe 700 gramówpodgardle wieprzowe 500 gramówwątroba cielęca 500 gramówsmalec 150 gramówcebula 500 gramówimbir mielony 0,5 łyżek deserowychgałka muszkatołowa 1 sztukjajka 5 sztukWykonanie:Oczyszczoną włoszczyznę, namoczone wcześniej grzyby oraz przyprawy, oprócz imbiru i gałki, zalać 2 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzony wywar zagotować, włożyć wypłukane mięsa, oprócz wątroby. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjąć z wywaru by ostygło. Wywar nadal gotować, by odparował do ok. 1/2 litra.Oczyszczoną wątrobę pokroić na plastry i usmażyć w rozgrzanym smalcu, wyjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę. Mięsa, wszystkie jarzyny, obsmażoną wątrobę oraz cebulę trzykrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Do zmielonego mięsa dolać odparowany wywar, imbir, startą gałkę, wbić jajka i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą. Jeśli pasztet jest za suchy, dolać trochę rosołu. Smalcem wysmarować formy pasztetowe i obsypać bułką tartą. Do 3/4 wysokości wypełnić masą i docisnąć łyżką. Piec 75 minut w 160 stopniach. Jeśli za słabo się zrumieni, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut. Podawać z żurawiną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: