ßßß Cookit - przepis na Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzna 1 kilogramów
grzyby suszone 40 gramów
liść laurowy 8 sztuk
ziele angielskie 10 ziarna
pieprz 10 ziarna
jałowiec 5 ziarna
sól według uznania
cielęcina z kością 1 kilogramów
mieso wieprzowe (łopatka)1 kilogramów
mięso wołowe 700 gramów
podgardle wieprzowe 500 gramów
wątroba cielęca 500 gramów
smalec 150 gramów
cebula 500 gramów
imbir mielony 0,5 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 sztuk
jajka 5 sztuk
Wykonanie:
Oczyszczoną włoszczyznę, namoczone wcześniej grzyby oraz przyprawy, oprócz imbiru i gałki, zalać 2 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzony wywar zagotować, włożyć wypłukane mięsa, oprócz wątroby. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjąć z wywaru by ostygło. Wywar nadal gotować, by odparował do ok. 1/2 litra.
Oczyszczoną wątrobę pokroić na plastry i usmażyć w rozgrzanym smalcu, wyjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę. Mięsa, wszystkie jarzyny, obsmażoną wątrobę oraz cebulę trzykrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Do zmielonego mięsa dolać odparowany wywar, imbir, startą gałkę, wbić jajka i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą. Jeśli pasztet jest za suchy, dolać trochę rosołu. Smalcem wysmarować formy pasztetowe i obsypać bułką tartą. Do 3/4 wysokości wypełnić masą i docisnąć łyżką. Piec 75 minut w 160 stopniach. Jeśli za słabo się zrumieni, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut. Podawać z żurawiną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12142/Pasztet-miesny