ßßß
Bardzo lubię bigos, w jesienne i zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty
SKAŁDNIKI1,5 kg kapusty kiszonej70 dag wołowiny80 dag łopatki1 duża cebulagarści grzybów suszonych3 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego5 ziaren pieprzupieprzsólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAMięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło pod koniec smażenia dodać cebule i smażyć jeszcze około 10 minut.Kapustę wypłukać, odcisnąć pokroić drobno, przełożyć do garnka zalać wodą aby kapusta była przykryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem.