Wykonanie
Od dawna miałam ochotę spróbować Eggnog. Tak naprawdę to czułam, że powinnam. W końcu wykształcenie do czegoś zobowiązuje, prawda? A Eggnog to bardzo znany amerykański świąteczny
drink. Na zrobienie wersji od Chilliibite namówiła mnie
Asia (Strega). Ja natomiast namówiłam Edytkę, żeby zrobiła
drink ze mną. Tym bardziej, że i tak miała go w planach. Zrobiłam z połowy porcji, żeby wypróbować czy lubię się z takimi
napojami. Lubię, zdecydowanie.Ponieważ to ostatni wpis w tym roku, chciałabym wszystkim czytelnikom życzyć udanego wieczoru, a w przyszłym roku oddechu.
Składniki (na około 650 ml bazy):3
jajka1
żółtko55 g
cukru1/8 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki ekstraktu
wanilii375 g
mleka125 g
śmietanki kremówki 30-36%
gałka muszkatołowacynamonWykonanie:W garnku zagotować
wodę. Ustawić na nim dużą, metalową miskę. Do miski wbić
jajka,
żółtko, dodać
cukier,
sól i
wanilię. Ucierać masę przez około 5 - 8 minut, aż masa osiągnie temperaturę 70 - 80 C i będzie delikatna i puszysta. Cały czas ucierać i dodać
mleko i
śmietankę. Ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać startą gałkę i
cynamon. Wymieszać. Przelać do butli i odstawić do schłodzenia.Do gotowej, zimnej bazy
mleczno-jajecznej dodać
alkohol - na 1 litr bazy ok 250 ml (w zależności od gustu i dodawanego
alkoholu). Można dodać
rum,
brandy,
whiskey.