Wykonanie
Custard tart czyli
tarta z kremem angielskim to wypiek bardzo specyficzny. Przepis, który zamieszczam pochodzi z książki "The Hairy Bikers' perfect
pies" i jak zapewniają autorzy tak właśnie wygląda i smakuje prawidłowa custard tart . Kruche ciasto wypełnione kremem angielskim posypanym
gałką muszkatołową . Przyznam, że
tarta wywołuje mieszane uczucia, niektórym smakuje jak jajecznica na słodko, inni uważają ją za specyficzny, ale intrygujący i smaczny wypiek. Skrzyżowanie słodkiego z wytrawnym. Ja chyba polubiłam, bo nie wzbraniałam się przed kolejnym kawałkiem.
3 duże
jajka3 duże
żółtka z
jajek100 g drobnego
cukru300 ml
śmietanki kremówki (w oryginale double cream)300 ml pełnego
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2
gałki muszkatołowejspód:150 g
mąki plus dodatkowo do posypania blatu100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostki1
jajko, roztrzepanePrzygotowujemy spód - łączymy
masło z
mąką, aż powstanie kruszonka, dodajemy
jajko i łączymy całość, aż powstanie gładka kula. Na posypanym
mąką blatem wałkujemy ciasto do grubości ok 2 mm i wykładamy nim foremkę na tartę lub torownicę o średnicy 20 cm (wystające poza foremki ciasto pozostawiamy). Lekko ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce ok 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ceramiczne kulki do pieczenia ( lub prawdziwą
suchą fasolkę) i pieczemy spód przez ok 35 minut. Zdejmujemy papier z
fasolką i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st C.
Ostrym nożem odcinamy wystające spoza foremki brzegi ciasta.Przygotowujemy krem custard. Mieszamy
jajka,
żółtka jajek i
cukier w żaroodpornej misce, aż całość będzie gładka.
Śmietankę i
mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ekstrakt z
wanilii i drobno startą połowę
gałki muszkatołowej (czyli ćwiartkę gałki). Podgrzewamy całość, ale nie gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Powoli wlewamy mieszankę
mleczną do
jajek intensywnie mieszając. Krem powoli wlewamy na upieczony spód i posypujemy resztą startej
gałki muszkatołowej.Pieczemy ok 30-45 minut, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia po czym chłodzimy jeszcze 2-3 godziny w lodówce.