Przepis na maślane ciasteczka znalazłam w bardzo starej "Burdzie". Jak tylko je zrobiłam, od razu stały się ulubionymi ciasteczkami mojego męża. Mają przyjemny kardamonowy smak idealnie łączący się z kwaskowatym dżemem.Składniki:275 g mąki100 g cukru200 g masła1 jajkomiąższ z 1/2 strąka waniliiszczypta gałki muszkatołowejszczypta soli1 płaska łyżeczka kardamonu1 żółtko1 łyżka mleka200 g dżemu ulubionegoCukier dobrze wymieszać z przyprawami i solą. Z masła i jajka utrzeć puszysty krem. Cukier połączyć z przesianą mąką, dodawać stopniowo do kremu i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 godz do lodówki. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać ciastka dowolnego kształtu.Ciastka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powlec mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Piec ok. 1 0 min w 175 ° C.Wariant z dżemem:Podgrzać dżem i przekładać nim wystudzone ciasteczka. Połączyć i pozostawić do stężenia.Smacznego :)