Wykonanie
Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity
maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi
truskawkami . Coś pysznego :)Czas pieczenia : 25 - 30 minutTemp. pieczenia: 180 CIlość porcji : 8 - 10
Składniki:1,5 szkl.
mąki120 g
masła1/4 szkl.
cukru2
żółtkaszczypta
soliKrem:300 ml
mleka1/2 szkl.
cukrutorebka budyniu
waniliowego100 g
masłaSposób wykonania:Do miski wsypujemy
mąkę i
cukier , następnie wbijamy
żółtka, pokrojone w kosteczkę
masło i szczyptę
soli.Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek.Za pomocą foremek wykrajamy kawałki.Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut.Krem:Z
mleka ,
cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty
budyń .Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha.Ubijamy z miękkim
masłem aż powstanie gładki krem.Dekorujemy świeżymi
owocami np.
truskawkami,
borówkami,
poziomkami,
jagodami.