Wykonanie
Wypatrzyłam to cudo w gazecie ...od razu przykuło moją uwagę, prostota a zarazem "elegancja" na talerzu .... to lubię.Deser może wydaje się czasochłonny, ale tak naprawdę jest bardzo prosty, tani i PYSZNY. Jedyne co, to trzeba dobrze zaplanować jego przygotowywanie, ponieważ schładzanie i zamrażanie "konsumuje" najwięcej czasu. Ale jest tego wart ... wierzcie mi.
Słodycz karmelu i delikatny
budyń ... cóż więcej chcieć :).Składniki (7 porcji):450 ml
śmietanki kremówki3/4 szklanki
mleka1/2 laski
wanilli3
żółtka1
jajko1/2 szklanki
cukruszczypta
soliDo rondelka wlać
śmietankę i
mleko, wrzucić laskę
wanilli uprzednio przepołowioną, a nasionka wyskrobane .... oczywiście do garnka :) Zagotować wszystko razem, po czym przykryć pokrywką i zdjąć z gazu.Dużą miskę napełnić kostkami
lodu i zimną
wodą - odstawić. W średniej misce natomiast zmiksować
żółtka z
cukrem na puszystą masę i dodać odrobinę
soli. Następnie dodać miksturę z
mlekiem (wyjąwszy wcześniej laskę
wanilli) powoli wlewając. Miskę wstawić do lodowej kąpieli na jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.Piekarnik nagrzać do 150 stopni.Karmel2/3 szklanki
cukru1/4 szklanki + 3 łyżki
wodyW rondelku wymieszać
cukier z 1/4 szklanki
wody i zagotować, gotować na średnim ogniu ok.15 minut aż
cukier się skarmelizuje. W momencie kiedy zacznie się tworzyć karmel, dodać jeszcze 3 łyżki
wody i poczekać aż się rozpuści. Powstały karmel wlewać na spód małych naczynek do zapiekania (tzw. ramekin) i odstawić do wystygnięcia na jakieś 15 minut. Po czym napełnić ostudzoną masą jajeczną aż po brzegi.Potrzebna nam będzie brytfanka do zapiekania, którą należy napełnić gorącą
wodą i wstawić do niej wypełnione masą naczynka tak, aby
woda sięgała ich połowy. Tak przygotowane, można przykryć folią i wstawić do piekarnika na 45 minut. Masa powinna
mieć konsystencję stałą, ale może lekko być "chwiejna" w środku. Po 45 minutach folię zdjąć, ale pozwolić deserowi ostygnąć w piekarniku w wodzie conajmniej 30 minut.
Każdy ramekin owinąć w folię plastikową i wsadzić do lodówki na conajmniej 6 godzin lub całą noc, po czym wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny lub całą noc. Przed podaniem należy wyjąć deserki 30 minut wcześniej i przełożyć na talerzyk delikatnie obkrawając nożem brzegi. Lub jeśc prosto z naczynka - obie wersje dopuszczalne :).W zamrażarce można trzymać ten deser nawet do 7 dni.