ßßß
Wypatrzyłam to cudo w gazecie ...od razu przykuło moją uwagę, prostota a zarazem "elegancja" na talerzu .... to lubię.Deser może wydaje się czasochłonny, ale tak naprawdę jest bardzo prosty, tani i PYSZNY. Jedyne co, to trzeba dobrze zaplanować jego przygotowywanie, ponieważ schładzanie i zamrażanie "konsumuje" najwięcej czasu. Ale jest tego wart ... wierzcie mi. Słodycz karmelu i delikatny budyń ... cóż więcej chcieć :).Składniki (7 porcji):450 ml śmietanki kremówki3/4 szklanki mleka1/2 laski wanilli3 żółtka1 jajko1/2 szklanki cukruszczypta soliDo rondelka wlać śmietankę i mleko, wrzucić laskę wanilli uprzednio przepołowioną, a nasionka wyskrobane .... oczywiście do garnka :) Zagotować wszystko razem, po czym przykryć pokrywką i zdjąć z gazu.Dużą miskę napełnić kostkami lodu i zimną wodą - odstawić. W średniej misce natomiast zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę i dodać odrobinę soli. Następnie dodać miksturę z mlekiem (wyjąwszy wcześniej laskę wanilli) powoli wlewając. Miskę wstawić do lodowej kąpieli na jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.Piekarnik nagrzać do 150 stopni.Karmel2/3 szklanki cukru1/4 szklanki + 3 łyżki wodyW rondelku wymieszać cukier z 1/4 szklanki wody i zagotować, gotować na średnim ogniu ok.15 minut aż cukier się skarmelizuje. W momencie kiedy zacznie się tworzyć karmel, dodać jeszcze 3 łyżki wody i poczekać aż się rozpuści. Powstały karmel wlewać na spód małych naczynek do zapiekania (tzw. ramekin) i odstawić do wystygnięcia na jakieś 15 minut. Po czym napełnić ostudzoną masą jajeczną aż po brzegi.Potrzebna nam będzie brytfanka do zapiekania, którą należy napełnić gorącą wodą i wstawić do niej wypełnione masą naczynka tak, aby woda sięgała ich połowy. Tak przygotowane, można przykryć folią i wstawić do piekarnika na 45 minut. Masa powinna mieć konsystencję stałą, ale może lekko być "chwiejna" w środku. Po 45 minutach folię zdjąć, ale pozwolić deserowi ostygnąć w piekarniku w wodzie conajmniej 30 minut.