Wykonanie
Przedstawiam Wam kolejna wersję cudownego
puddingu wg Nigelli. Zagościł w naszym weekendowym menu
śniadaniowym na stałe. Pojawia się w różnych odsłonach. Tym razem z jesiennymi
jabłkami i
cynamonem. Ta porcja spokojnie starczy na rodzinne śniadanie dla 3-4 osób. Przynajmniej u nas, my dwoje i Bartek nie dajemy rady tego spałaszować w niedzielny poranek w całości.4 bułeczki francuskie z
czekoladą400ml
śmietany 30%200ml
mleka1
jajko4
żółtka3 łyżki drobnego
cukru z
wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu
waniliowego)2
jabłka antonówki
cynamonJabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z
cynamonem.
Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania spodnią warstwę, następnie warstwę
jabłek i znowu
pieczywo. W rondelku podgrzewamy
mleko ze
śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy
jajka z
cukrem. Kiedy
mleko ze
śmietanką są gorące, wlewamy je do
jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy
pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie.
Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe.