ßßß Cookit - przepis na Pudding z pain-au-chocolat, z jabłkiem i cynamonem

Pudding z pain-au-chocolat, z jabłkiem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam kolejna wersję cudownego puddingu wg Nigelli. Zagościł w naszym weekendowym menu śniadaniowym na stałe. Pojawia się w różnych odsłonach. Tym razem z jesiennymi jabłkami i cynamonem. Ta porcja spokojnie starczy na rodzinne śniadanie dla 3-4 osób. Przynajmniej u nas, my dwoje i Bartek nie dajemy rady tego spałaszować w niedzielny poranek w całości.
4 bułeczki francuskie z czekoladą
400ml śmietany 30%
200ml mleka
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki drobnego cukru z wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
2 jabłka antonówki
cynamon
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania spodnią warstwę, następnie warstwę jabłek i znowu pieczywo. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy jajka z cukrem. Kiedy mleko ze śmietanką są gorące, wlewamy je do jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie. Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/11/pudding-z-pain-au-chocolat-z-jabkami-i.html