Wykonanie
Zauważyliście pewnie, że szukam ciągle nowych
śniadaniowych inspiracji na rodzinne weekendowe śniadania.
Jajka na tysiąc sposobów, zapiekane, smażone, placuszki o różnym składzie. Tym razem
pudding!4 bułeczki francuskie z
czekoladą4 duże kromki
chałki400ml
śmietany 30%200ml
mleka1
jajko4
żółtka3 łyżki drobnego
cukru z
wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu
waniliowego)
Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania. W rondelku podgrzewamy
mleko ze
śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy
jajka z
cukrem.
Kiedy
mleko ze
śmietanką są gorące, wlewamy je do
jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy
pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie.
Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe, w smaku przypomina krem karpatkowy lub
waniliowy budyń. Bardzo sycące.
Inspiracja: Nigella Lawson "Jak być domową boginią"