ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: pudding z owocami i czekoladowymi bułeczkami pain-au-chocolat

Moja Kuchnia: pudding z owocami i czekoladowymi bułeczkami pain-au-chocolat

nazwa

Wykonanie

Do puddingu dodałam tym razem sporo owoców, zyskał na smaku i stał się bardziej wyrazisty.
Pudding z owocami i pain-au-chocolat, czyli z francuskimi czekoladowymi bułeczkami
4 bułeczki francuskie z czekoladą
4 duże kromki chałki
garść suszonych miękkich moreli
kilka truskawek
400ml śmietany 30%
200ml mleka
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki drobnego cukru z wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania, przekładając owocami. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy jajka z cukrem. Kiedy mleko ze śmietanką są gorące, wlewamy je do jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie. Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe, w smaku przypomina krem karpatkowy lub waniliowy budyń. Bardzo sycące.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/03/pudding-z-owocami-i-czekoladowymi_17.html