Wykonanie
Do
puddingu dodałam tym razem sporo
owoców, zyskał na smaku i stał się bardziej wyrazisty.
Pudding z
owocami i pain-au-chocolat, czyli z francuskimi czekoladowymi bułeczkami4 bułeczki francuskie z
czekoladą4 duże kromki
chałkigarść suszonych miękkich
morelikilka
truskawek400ml
śmietany 30%200ml
mleka1
jajko4
żółtka3 łyżki drobnego
cukru z
wanilią (albo zwykłego i 1 łyżka ekstraktu
waniliowego)
Pieczywo najlepiej żeby było wczorajsze. Kroimy je w grube kromki i układamy w naczyniu do zapiekania, przekładając
owocami. W rondelku podgrzewamy
mleko ze
śmietaną prawie do wrzenia. Jednocześnie w misce ubijamy
jajka z
cukrem. Kiedy
mleko ze
śmietanką są gorące, wlewamy je do
jajek ciągle mieszając. Mieszaniną zalewamy
pieczywo. Odczekujemy z 10 minut żeby nasiąkło i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - czyli aż masa się zetnie.
Pudding na wierzchu jest chrupiący a wnętrze jest miękkie i kremowe, w smaku przypomina krem karpatkowy lub
waniliowy budyń. Bardzo sycące.