Wykonanie
Obłędnie smaczna, prosta i błyskawiczna w przygotowaniu, delikatna twarogowa zapiekanka z
jabłkami, jak najlepszy suflet
serowy! Podawana na ciepło, oprószona
cynamonem. Przepis łatwo można przerobić na wersję light: zamiast
ricotty użyć odtłuszczonego zmielonego
twarogu,
śmietanę kremówkę zastąpić 100 - 150 g
jogurtu naturalnego, a zamiast
cukru użyć
syropu daktylowego, z agawy lub innego słodzidła ;-). Ciężko się od niej oderwać!Ewa, dziękuję za przepis :-).Składniki:250 g
serka ricotta100 ml
śmietany kremówki 30%2 duże
jajka,
białka i
żółtka osobno2 - 3 łyżki
cukru2 łyżki budyniu
waniliowego w proszku (bez
cukru), przesianego1 - 2
jabłka, w zależności od wielkości, obrane i pokrojone w grubsze półksiężyceW naczyniu umieścić wszystkie składniki (oprócz
białek i
jabłek) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Białka ubić osobno na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową.Tak przygotowaną masę
serową delikatnie przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego
masłem (u mnie była to forma do tarty o średnicy 23 cm). Na górę wyłożyć kawałki
jabłek. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z termoobiegiem, ale można metodą tradycyjną) przez około 20 - 30 minut. Im mniejsze i głębsze naczynie do zapiekania - pieczemy dłużej; ja w swojej płaskiej foremce na tartę piekłam około 20 minut.Zapiekankę oprószyć
cynamonem, podawać na ciepło. Na zimno również pyszna ;-).Smacznego :-).