ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom.
Składniki:
porcja ciasta francuskiego (ok.300g)
2 jabłka
surowe jajko
cynamon
cukier lub glukoza (kilka łyżek)
Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt na dwa ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/12/ciastka-francuskie-z-jabkami.html