Wykonanie
Promienie słońca stopiły pierwsze śniegi.
Spod lodowej okrywy wyłoniła się, nieuschnięta jeszcze i zielona, trawa. Odkryły się pełne kolorów liście i
kasztany opadłe z drzew. W lodówce zalega
ciasto francuskie, więc chyba
pora na coś słodkiego! Dziś francuskie sakiewki z
jabłkami według mojego autorskiego przepisu :)
składniki na 6 sztuk:1 opakowanie
ciasta francuskiego3
jabłka średniej wielkości1
jajko1 łyżeczka
cynamonu1 szczypta
cukruCiasto dzielimy na sześć kwadratów. Każdą porcję smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Następnie
ciastem wypełniamy otwór w formie na muffiny. Do środka wkładamy pokrojone w drobną kostkę
jabłka wymieszane wcześniej z
cynamonem. Nadmiar ciasta podnosimy do góry i sklejamy tworząc sakiewkę kształtem przypominającą
cebulę. Na koniec posypujemy
cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 250°C. Po wystudzeniu można posypać dodatkowo
cukrem pudrem :)Smacznego!