ßßß Cookit - przepis na francuskie sakiewki

francuskie sakiewki

nazwa

Wykonanie

Promienie słońca stopiły pierwsze śniegi. Spod lodowej okrywy wyłoniła się, nieuschnięta jeszcze i zielona, trawa. Odkryły się pełne kolorów liście i kasztany opadłe z drzew. W lodówce zalega ciasto francuskie, więc chyba pora na coś słodkiego! Dziś francuskie sakiewki z jabłkami według mojego autorskiego przepisu :)
składniki na 6 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka średniej wielkości
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta cukru
Ciasto dzielimy na sześć kwadratów. Każdą porcję smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie ciastem wypełniamy otwór w formie na muffiny. Do środka wkładamy pokrojone w drobną kostkę jabłka wymieszane wcześniej z cynamonem. Nadmiar ciasta podnosimy do góry i sklejamy tworząc sakiewkę kształtem przypominającą cebulę. Na koniec posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 250°C. Po wystudzeniu można posypać dodatkowo cukrem pudrem :)
Smacznego!
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2012/11/zociste-sakiewki.html