Wykonanie
Na stronie kotlet.tv znalazłam wiele pysznych przepisów na tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Tym razem zainspirowałam się pomysłem na prostą tartę z
jabłkami i
cynamonem. Kremówkę potrzebną do sosu możemy zastąpić
śmietanką o niższej zawartości tłuszczu lub
jogurtem naturalnym, ale ja tych wersji nie próbowałam. Przy tym przepisie ważne jest, aby dobrze podpiec spód do tarty, ja podpiekam ją prawie całkowicie,
potem dokładnie smaruję
białkiem i dopiero wtedy wlewam sos - tym sposobem ciasto na pewno nie nasiąknie i nie
zrobi się zakalec. Smacznego:)Źródło: kotlet.tvkruchy spód (składniki muszą być zimne!):180 g
mąki,100 g
masła,2–3 łyżki
cukru pudru,1 łyżeczka
cukru z
wanilią,
jajkowierzch:2–3
jabłka,2
jajka,100 g
cukru pudru,łyżka
cukru waniliowego,łyżeczka
cynamonu,2/3 szklanki
śmietany kremówki,1–2 łyżki
mąki,
białko jednego
jajkaPosiekać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać
jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a
potem rozwałkować
między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć
fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z
fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej).
Jabłka pokroić na ćwiartki, a
potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym
białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem
jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.