Wykonanie
W końcu mamy pyszne
jabłka. Nie pozostało nic innego jak zbierać i piec pyszne szarlotki. Nie ma nic cudowniejszego niż zapach
jabłek z
cynamonem w tak zimny i ponury dzień. Do tego mała czarna i świat staje się lepszy :DZapraszam was do wypróbowania bardzo prostego i smacznego przepisu. Pamiętajcie
jabłka muszą być kwaśne, najlepsze są te dzikie ;)
Składniki:Ciasto:300g
mąki2 całe
jajka60 g
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia100g
masłaNadzienie:1kg kwaśnych
jabłekcynamon2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią2-3 łyżki
cukru brązowegołyżka
masłaBeza:3
białka80g
cukru pudruWykonanie:
Mąkę,
jajka,
proszek do pieczenia,
cukier i
masło przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.Zwijamy kulę w folie spożywczą i wkladamy ciasto na 30 minut do lodówki.Tortownice 24cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułka tatrą.Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wylepiamy boki .Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190C aż ciasto się delikatnie zrumieni ok 10 minut.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
jabłka ,
cukry i
cynamon, mieszamy i dusimy do miękkości,aż wyparuję sok z
jabłek.Biała ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po 1 łyżce
cukru, miksujemy, gdy
cukier się rozpuści w pianie, możemy dodawać kolejne łyżki.Gdy ciasto jest lekko podpieczone możemy wyłożyć na nie uprażone
jabłka i ubita na sztywno piane z
białek. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175C przez 15 minut następnie zmniejszamy do 120 i pieczemy ok 20 minut.
Smacznego!!!