Sobota spędzona na działce minęła bardzo szybko i pracowicie więc po powrocie do domu starczyło mi siły tylko na proste ciasto. Ale, żeby prostota smaku nie była zbyt duża wzbogaciłam jabłkacynamonem a biszkoptwanilią. Efekt bardzo dobry zatem polecam.Pomysł własnySkładniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki mąki5 łyżek cukru2 łyżki ekstraktu waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozbełtane żółtka oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Przełożyć ciasto na przygotowaną standardową formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Wystudzić.Składniki na masę jabłkową:1 kg jabłek6 łyżek brązowego cukru1 łyżka cynamonu2 łyżki masłaJabłka obrać ze skorki, pokroić w małe kawałki. Na dno garnka wlać 3 łyżki wody i wrzucić jabłka. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a sok wyparuje. Dodać cukier oraz cynamon. Gdy jabłka są już prawie uprażone dodać masło. Wymieszać.Tak przygotowanymi jabłkami przełożyć biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.Smacznego:)