Wykonanie
Wczoraj dałam Wam dzień wolny od moich przepisów i tak właśnie się zastanawiam czy wstawiać codziennie nowe przepisy czy co dwa dni, jak wolicie? ;) Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na babeczki
cynamonowo-
jabłkowe Powiem szczerze, że nie zachwycają mnie za bardzo swoim wyglądem, ponieważ spodziewałam się czegoś ładniejszego ale jak na pierwszy raz jest nawet dobrze ;) W smaku są wyśmienite jak szarlotka z nutką
wanilii.Babeczki
jabłkowo-
cynamonoweSkładniki:2
jajka średniej wielkości125 g
masła o temperaturze pokojowejłyżeczka
cynamonu w proszku2 czubate łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżki
mleka150 g
cukru drobnoziarnistegołyżeczka
proszku do pieczenia200 g
mąki tortowejśrednie
jabłkoPrzygotowanie:Na początku należy ubić
jajka. Do mniejszej miseczki ścieramy
jabłko (na najdrobniejszej tarce). W oddzielnej misce miksujemy
masło z
cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy wcześniej ubite
jajka oraz
cukier wanilinowy (bądź tak jak ja
cukier z prawdziwą
wanilią) i wszystko dokładnie mieszamy. Przez sitko przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cynamon, następnie miksujemy. Do naszej masy dodajemy
mleko oraz wcześniej starte
jabłko i mieszamy na najniższych obrotach do czasu aż cały
owoc zniknie w naszym cieście. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze przygotowujemy 12 foremek i wypełniamy je naszym
ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto będzie miało złocistobrązowy kolor, a gdy sprawdzimy wykałaczką będzie ona sucha.POWODZENIA I SMACZNEGO!
Tak przygotowane babeczki zostawiamy oczywiście do ostygnięcia w tym czasie możemy przygotować krem do dekoracji w zależności jak chcemy żeby babeczki wyglądały ;) Ja ozdobiłam masą
cukrową. Przepis jest naprawdę prosty, tak jak i wszystkie wcześniejsze. Czekam w komentarzach na wasze opinie.Petite Princesse