Wykonanie
Kruche ciasto -> http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/kruche-ciasto.html1 szklanka
śmietanki kremówki1 szklanka
mleka3 duże
jajka plus 2 duże
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii420 g purée z dyni http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/puree-dyniowe.html0,5 szklanki purée z
batata (puree z
batata robimy w ten sam sposób co puree
dyniowe)3/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
syropu klonowego2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
soli kuchennejRozgrzej piekarnik do 200'C.Rozwałkuj kruche ciasto na koło o średnicy ok 25 cm i umieść w formie do pieczenia. Na cieście połóż papier do pieczenia, a następnie odważniki do pieczenia. Po 15 minutach pieczenia zdejmij odważniki oraz papier i piecz przez 5 min.Zmiksuj razem
śmietankę,
mleko,
jajka,
żółtka, i
wanilię. W dużym garnku wymieszaj puree z dyni i
batata,
cukier,
syrop klonowy,
imbir,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
sól. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj aż masa bedzie gęsta i lśniąca (10-15 min). Zdejmij garnek z ognia. Miksując dodawaj powoli
śmietanową masę. Przelej masę przez sitko do dużej miski i ponownie zmiksuj. Wylej masę na gorące ciasto i piecz w piekarniku przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 150'C i piecz przez 20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia (2-3h).