ßßß Cookit - przepis na Krem z pigwy- pigwowy curd

Krem z pigwy- pigwowy curd

nazwa

Wykonanie

Z owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem. Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy. Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie. Przecież pigwa to polska cytryna, a skoro cytryna to i curd. Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food. Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała. Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.
Składniki:
350 g przetartych owoców pigwowca
4 jajka
150 g cukru
szczypta soli
65 ml soku z cytryny (z 1,5 cytryny)
75 g masła
Wykonanie:
Do garnka przekładamy przetarte owoce i delikatnie podgrzewamy. W misce dokładnie mieszamy jajka, cukier, sól i sok z cytryny. Masę wlać do ciepłych owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około 15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje. Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie. Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Krem przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Krem-z-pigwy-pigwowy-curd.html