Wykonanie
Z
owoców, które zostały mi z
galaretki chciałam zrobić
dżem. Podczas przecierania
owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy. Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie. Przecież
pigwa to polska
cytryna, a
skoro cytryna to i
curd. Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food. Nawet ilość przetartych
owoców się zgadzała. Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.
Składniki:350 g przetartych
owoców pigwowca4
jajka150 g
cukruszczypta
soli65 ml
soku z cytryny (z 1,5
cytryny)75 g
masłaWykonanie:Do garnka przekładamy przetarte
owoce i delikatnie podgrzewamy. W misce dokładnie mieszamy
jajka,
cukier,
sól i
sok z cytryny. Masę wlać do ciepłych
owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około 15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje. Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie. Następnie dodać
masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Krem przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.