Wykonanie
Otarte
cytryny trzeba jak najszybciej zużyć. A czy jest coś lepszego niż
cytrynowy krem? Chyba nie ma. Oto kolejny przepis na ten krem na blogu. Ten krem jest aksamitny i bardzo, ale to bardzo
cytrynowy. Przepis znalazłam na blogu Betty's Kitchen . A już jutro świąteczny pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:3
jajka150 g drobnego
cukru80 ml
soku z cytryn (z 2 - 3
cytryn)60 g
masła1 łyżeczka otartej
skórki z cytrynyWykonanie:Przygotowujemy garnek z
wodą. Stawiamy na nim miskę tak, aby nie dotykała
wody. Do miski wlewamy
sok z cytryny, wbijamy rozbełtane
jajka i dodajemy
cukier i
skórkę z cytryny. Gotujemy w kąpieli
wodnej cały czas mieszając. Gotowanie ma trwać około 10 minut, aż krem będzie gęsty. Zdejmujemy miskę z garnka i wkładamy pokrojone
masło. Mieszamy całość i odstawiamy. Krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.