ßßß Cookit - przepis na Krem cytrynowy (Lemon curd)

Krem cytrynowy (Lemon curd)

nazwa

Wykonanie

Otarte cytryny trzeba jak najszybciej zużyć. A czy jest coś lepszego niż cytrynowy krem? Chyba nie ma. Oto kolejny przepis na ten krem na blogu. Ten krem jest aksamitny i bardzo, ale to bardzo cytrynowy. Przepis znalazłam na blogu Betty's Kitchen . A już jutro świąteczny pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:
3 jajka
150 g drobnego cukru
80 ml soku z cytryn (z 2 - 3 cytryn)
60 g masła
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy garnek z wodą. Stawiamy na nim miskę tak, aby nie dotykała wody. Do miski wlewamy sok z cytryny, wbijamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Gotujemy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Gotowanie ma trwać około 10 minut, aż krem będzie gęsty. Zdejmujemy miskę z garnka i wkładamy pokrojone masło. Mieszamy całość i odstawiamy. Krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Krem-cytrynowy-Lemon-curd.html