Wykonanie
Zapewne wiele osób słyszało o tym cudownym kremie
cytrynowym,osobiście nie wiedzieć
czemu podchodziłam do niego bardzo sceptycznie aż do chwili gdy naszedł mnie pewien pomysł i postanowiłam go wypróbować.Krem ten ma wszechstronne zastosowanie,można go podawać jako dodatek do tostów,naleśników,różnych babeczek,pączków,jako krem lub baza do kremiu do
tortów itd.
Składniki:3
cytryny2
jaja2
żółtka20 dkg
cukru2 gramy
mąki ziemniaczanej3 dkg
masłaWykonanie:
Cytryny umyć i osuszyć.
Skórkę z cytryn zetrzeń na drobnej tarce i wycisnąć
sok z cytryn.Do garnka wsypujemy
cukier,skórkę i
sok z cytryn,
mąkę ziemniaczaną ,
jajka i
żółtka.Wszystko dokładnie należy rozmieszać ( ja użyłam trzepaczki rózgowej).Wstawiamy na mały ogieć,podgrzewamy cały czas mieszając.Postępujemy tak aż doprowadzimy do wrzenia.Dodajemy
masło,dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając.Masa ma być bładka i lśniąca.Gotowy krem przekładamy do słoiczka i przykrywamy folią sożywczą.Krem możemy tak przechowywać w lodówce przez tydzień.
Przepis zaczerpnięty z magazynu: "Moje smaki życia" wydanie :grudzień 2012