ßßß Cookit - przepis na Lemon curd - angielski krem cytrynowy

Lemon curd - angielski krem cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Ten słodko kwaśny krem urzekł mnie smakiem od pierwszej łyżeczki. Jest pyszny! Kremowy i słodko-kwaśny. Nadaje nowego, ciekawego charakteru klasycznym tostom, świetnie sprawdzi się do naleśników czy tart, ciastek lub deserów. Nie ukrywam jednak, że najlepiej smakuje sam, wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka. Przepisów na lemon curd jest wiele, ja przedstawię Wam dziś mój, według mnie idealny.
Składniki:
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 średnie cytryny)
1 łyżeczk a skórki startej z cytryny
180 g cukru
3 żółtka
1 duże jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
80 g masła 82 %
Jajko i żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i przelać do słoika. Można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!
Rady: Aby w kremie nie pojawiły się grudki, należy go dokładnie mieszać w trakcie gotowania (najlepiej za pomocą trzepaczki). Jeśli jednak grudki się pojawią, wystarczy zmiksować go przez chwilę lub przetrzeć przez sito.
Aby podczas stygnięcia na kremie nie pojaw ił się ko żuch, wystarczy przykryć naczynie w którym się chłodzi folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykało wierzchu kremu.
Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie modyfikować, według własnego uznania.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/lemon-curd-angielski-krem-cytrynowy.html