Wykonanie
A dzisiaj przepis na obiecany lemon
curd. Coś jest w stwierdzeniu, że smakuje jak nadzienie w gumie do żucia Shock! (kto z obecnych pamięta ją ze sklepików szkolnych i osiedlowych swojego dzieciństwa, ręka do góry! :D). Fajna sprawa taki krem. Nadaje się do przełożenia nim ciasta
biszkoptowego, jako dodatek do
lodów czy nadzienie do muffinków albo do wyjadania go łyżeczką wprost ze słoiczka, jak to najczęściej robię ja :-) Jego jedyną wadą (?) jest to, że trzeba go szybko zjeść - nie lubi przechowywania.Przepis od Crummblle .Co będzie potrzebne?(na słoiczek 350 ml)4
jaja100 g
cukru120 ml
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny ekologicznej20 g miękkiego
masła+ rondelek, słoiczek, trzepaczkaJak to zrobić?
Jajka wbijamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy
cukier,
sok z cytryny,
masło i skórkę otartą z
cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5 minut. Krem zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka po tym, jak zgęstnieje. Schładzamy w lodówce. Przechowujemy do 3 dni.Smacznego!